Wie wij nu zijn

Bijgewerkt op: 2 okt. 2021


Onze documentairemaakster Doetie Bakker, heeft in een eerder project een aangrijpende documentaire gemaakt over trauma en de verwerking daarvan.


In deze documentaire 'Quiénes somos ahora' (Wie wij nu zijn) vertellen Chileense vrouwen hun verhaal. Zij werden structureel verkracht en gemarteld, in opdracht van de staat, tijdens de dictatuur van Pinochet. Wat volgt is een levenslang gevecht tegen trauma’s die daaruit voortkomen, en die bijna altijd worden overgedragen op de volgende generaties.


Kijk hem hier.


Interview Maker van Morgen: Doetie Bakker

Tekst: Kitty Munnichs


Maker van Morgen Doetie Bakker (1958) kwam jaren geleden in Chili en ontdekte hoeveel onbesproken leed daar in de mensen voortleeft. Het militaire regime dat van 1973 tot 1990 de dienst uitmaakte onder Pinochet, verwoestte veel. Er werd gemarteld en verkracht. De zaken zijn nu weer goed in het land en dat is voor velen een reden om nooit meer achterom te kijken. Maar juist door het wegdrukken van onbesproken trauma’s sluimert het geweld nog steeds door. Doetie besloot daarom dat de tijd rijp was om de vrouwen die slachtoffer werden van het geweld uit hun isolement te halen. Samen met Michèle Bouwmans en Hannemijn de Grood maakte ze de documentaire Quiénes somos ahora (Wie wij nu zijn). In de film zie je hoe het diep weggestopte leed bij verschillende vrouwen weer boven water komt, en zo de cirkel naar de volgende generaties wordt doorbroken. Doetie Bakker: ‘Het stopt niet als we onze mond houden, als we niet voor elkaar opkomen.’

.... lees verder op NPO's 2doc.65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gastles